Опера за децу „Чаробна фрула“ први пут изведена у Врању

У Дому војске у Врању у суботу је изведена опера за децу „Чаробна фрула“ која је урађена као бајка како би деци могла да приближи музику В.А. Моцарта и да их на јединствен и другачији начин научи да гледају позоришну представу.

Ово дело су урадили чланови Клуба младих театра „Мадленианум“ из Београда са корепертитором Владимиром Глигорићем, редитељком Аном Радивојевић Здравковић и диригентом Станком Јовановићем.

Садржај дела има неколико „прича у причи“ и свака од њих на бајковит начин представља сукоб добра и зла односно два света: подземни свет мрака представља зла Краљица ноћи, а свет светлости, правде и доброте Сарастро. Око принца Тамина боре се два света и после многих искушења, превладава свет Сунца и он напушта подземни свет и завређује руку Памине. Припрости наивни свет обичних „малих“ људи представљен је у лику Таминовог сталног пратиоца, птичара Папагена. Зла Краљица ноћи жели да се домогне чаробне фруле која има магичну моћ и жели да њоме покори свет.

Један од главних глумаца у „Чаробној фрули“ коју је Моцарт написао пред крај свог живота, солиста Михаило Шљивић каже за свој лик да он говори о светлости и добром животу који ће доћи.

– Ово дело у коме сам велики свештеник Сарастро, представља свет између две девојчице и њихов разговор треба да приближи оперу као појаву деци. Мислим да су костими фантастично урађени и привлаче пажњу публике. Једино што треба да се уради је да се представа што више рекламира како би је видео што већи број људи. Опера је скраћена на око сат времена трајања док оригинална „Чаробна фрула“ траје преко три сата – рекао је Шљивић.

Краљицу ноћи у Чаробној фрули која представља једну од најчешће извођених опера у целом оперском репертоару и у свим светским оперским кућама изводи колоратурни сопран Александра Јовановић.

– Реакције деце која су гледала представу су фантастични. Она често коментаришу ликове током саме опере што је неубичајено, али разумљиво јер они истински доживљавају ову причу. Ја играм антихероја, злу мајку принцезе Памине. Дешавало ми се да деца због моје улоге вичу на крају представе „бу“ и не желе да се сликају са мном јер ме се плаше – рекла је за ТВ Врањску плус Јовановићева.

Чаробна фрула, према оценама критичара, представља музичко ремек дело које „неминовно допире до срца најмлађих“.

Организатор овог догађаја у Врању је Музичка школа „Стеван Мокрањац“.

 

Подели: