Данас је Усековање главе Светог Јована Крститеља

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Усековање главе Светог Јована Крститеља, празник посвећен трагичној смрти овог светитеља. Свети Јован крстио је Господа Исуса Христа у реци Јордан, одатле назив Крститељ. Такође, назива се и Претеча јер је претходио Исусу Христу, рођен је 6 месеци пре Господа.

Попут многих хришћана који су страдали за веру, Свети Јован посечен је у време цара Ирода. По наређењу Ирода Антипа, глава светитеља је одсечена и на тањиру донета пред играчицу Саломију. Приликом прославе Иродовог рођендана, Саломија је одиграла плес након чега јој је Ирод понудио да тражи шта год пожели. На наговор своје мајке Иродијаде, она је затражила главу Светог Јована.
Свети Јован био је пример чвртсе вере и јавно је говорио о неморалном животу цара Ирода, који је живео у греху са својом снајом Иродијадом, мајком Саломије. Због тога је и страдао окрутном смрћу.

Данашњи празник обележен је црвеним словом у црквеном календару. Верници данашњи дан проводе у строгом посту и молитви. Свети Јован празнује се више пута у години: 7. јула – Ивањдан када се обележава рођење Светог Јована, 11. Септембра – Усековање главе и 6. октобра када се обележава зачеће Светог Јована Крститеља.

Подели: