Отворена изложба „Беч 1814/15. О граду и о конгресу“

У малој сали Галерије Народног универзитета у Врању отворена је изложба под називом „Беч 1814/15. О граду и о конгресу“. Ово је пета изложба приређена у Врању у сарадњи Аустријског културног форума Београд и ЈУ Народони универзитет Врање.

Документарну изложбу “Беч 1814/15. О граду и о конгресу“ израдио је Градски и покрајински архив Беча. Врањској публици доступна је захваљујући сардњи ЈУ Народни универзитет Врање са Аустријским културним форумом Београд. Циљ изложбе је да се прикаже како се Беч представио бројним посетиоцима и учесницима Бечког конгреса током 1814. и 1815. године и како су становници доживели овај посебан догађај.

“Овде се наравно не говори о политици већ се говори о самом Бечу, о томе како су се Бечлије припремале за овај конгрес, на који начин су се уређивале фасаде, спремали чиновници и војници у смислу одевања и униформи. Ту су биле и специфичне забаве, атракције и све оно што је пратило један велики догађај”, истакла је приликом отварања изложбе Гордана Димитријевић, директорка ЈУ Народни универзитет Врање.

Живот Беча и њених становника 1814. и 1815. године приказан је како визуелно тако и кроз писану реч на 12 паноа. Заинтересовани могу да погледају изложбу до 6. октобра у малој сали Галерије Народног универзитета у Врању.

Подели: