У част храбрим Шкотланђанима

Председник Скупштине града др Дејан Тричковић присуствовао је церемонији одавања почасти припадницима шкотског санитетског особља на челу са др Елси Инглис и припадницима савезничких санитетских мисија које су током Првог светског рата стале на страну српске војске и народа, одржаној данас код Спомен-чесме „Црквенац“ у Младеновцу.

Такође, обележена је и стогодишњица од смрти докторке Инглис. Програму приређеном поводом освећења чесме подигнуте септембра 1915. године у знак захвалности др Елси Инглис и храбрим Шкотланђанкама које су чиниле најјачу женску санитетску мисију на српском ратишту присуствовали су и представници Владе Републике Србије, амбасада држава савезница у Првом светском рату, Војске Србије и борачких Удружења.Венце на Спомен – чесму „Црквенац“ положили су представници градске општине Младеновац, Министраства за за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, Министарства одбране, Града Врања, делегација потомака медицинског особља из Шкотске, Српског лекарског друштва и амбасада Велике Британије, Аустралије, Холандије и Канаде.

По завршетку свечаности на Црквенцу, гости су обишли изложбу Изложба „Др Елси Инглис – српска мајка“, организатора Музеја града Београда и Историјског архива Ваљева постављену у Галерији Центра за културу и туризам.

Подели: