ВЛАДА: Неоснована прича о гушењу слободе медија, Врањским додељено скоро пет милиона за три године

Власник и главни и одговорни уредник Новина Врањских, Вукашин Обрадовић, налази се на Интерном одељењу болнице у Врању, потврђено је телевизији Врањска плус са овог одељења. Обрадовић је синоћ  прекинуо штрајк глађу, након што му је позлило када је и пребачен у болницу. Поводом дешавања у Врањским саопштењем се огласила и Влада Србије.

Обрадовић је започео штрајк глађу у уторак, након што је претходног дана саопштио да ће “Врањске” престати да излазе, као и да ће истоимени портал бити угашен.

Поводом дешавања у Новинама Врањским саопштењем се огласила и Влада Србије у коме се између осталог каже.

„Медијска стратегија која је пре три године донета уз широку сагласност медијских удружења, цивилног сектора и међународних институција, дефинисала је повлачење државе из медија. Влада Републике Србије је путем конкурса које је организовало Министарство културе и информисања за суфинансирање садржаја, од 2014. до данас, подржала „Врањске“ са укупно 4 милиона 475 хиљада и 959 динара.“, наводи се у саопштењу Владе.

„У овој години, „Врањске“ су добиле милион динара за пројекат “Читај, лајкуј, шеруј Бору” и 700 хиљада динара за “Југ Србије онлајн”,  што је за 70 одсто више него прошле године. У 2016. години “Врањске”су добиле милион динара за пројекат “Кривични поступци – европске интеграције – домаћа пракса”, у 2015. години милион и 200 хиљада динара, а у 2014. години 575 хиљда и 959 динара.“ прецизира Влада.

Недељник “Врањске” ни по једном основу не може бити окарактерисан као медиј који је на било који начин дискриминисан од стране конкурсних комисија Министарства културе и информисања и Владе Републике Србије, чак напротив.

Додатно, из буџета града Врање, у периоду од 2014. године до данас, новинском издавачком предузећу “Врањске”, исплаћен је износ од 9 милиона 26 хиљада и 808 динара по различитим основама.“ констатује се у саопштењу.

Подсећамо да су у периоду од 2008. до 2012. године, “Врањске” од Владе добиле укупно милион 674 хиљада и 794 динара. Дакле, Влада Републике Србије је само ове године, определила већи износ “Врањским” него што је укупно додељено у периоду од пет година, од 2008. закључно са 2012. годином.

„Из свега наведеног, јасно је да се овде не ради о гушењу слободе медија, слободне речи или критичког мишљења, имајући у виду износе које су “Врањске” добијале од Владе Републике Србије, а посебно од 2014. године, као и града Врање, већ да је реч о проблему одрживог финансирања са којим се суочавају сви медији широм света, истиче се у саопштењу Владе Србије.

Штрајк глађу најрадикалнији је вид протеста који не води решењу, већ у још веће проблеме. Влада апелује да се решења траже на други начин и увек је отворена за дијалог, закључује се на крају саопштења.

Подели: