У бази „Југ“ почела тактичка вежба „Стена 02“

У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ почела је петодневна тактичка вежба „Стена 02“, коју реализује инжињеријска чета опште намене из састава 310. инжињеријског батаљона из Прокупља. Чета је декларисана за учешће у мултинационалним операцијама у оквиру Концепта оперативних способности, саопштило је Министарство одбране Републике Србије.

Циљ вежбе је да се провери и оцени достигнути ниво интероперабилности и обучености јединице за извршавање сложених задатака у мултинационалним операцијама.

Током тактичке вежбе биће извршена НАТО евалуација „нивоа 1“ према стандардима и процедурама Концепта оперативних способности уз учешће 34 евалуатора Војске Србије, партнерских земаља (Канада, Француска, Ирска, Норвешка, Румунија, САД и Црна Гора), команди здружених снага Напуљ и Брунсум и Команде Копнених снага Измир. На челу евалуаторског тима је француски потпуковник Беноа Естур.

Руководилац тактичке вежбе, пуковник Слађан Стаменковић, нагласио је да ће током вежбе декларисана јединица приказати способности и опрему за учешће у мултинационалним операцијама.

Припадници инжињеријске чете опште намене, њих 135, на вежби користе инжињеријске машине, наоружање и опрему који су предвиђени за мултинационалнe операцијe, наводи се на сајту Министарства одбране Републике Србије.

Подели: