У част 1.300 голобрадих младића

На Дан Копнене војске Србије и Дана пешадије, у касарни „1.300 каплара“ у Врању, данас је откривено спомен обележје у знак сећања на ђачки батаљон из Првог Светског рата, који је на путу до линије фронта чувене Колубарске битке, боравио у Врању.

Мермерна плоча,  на којој је поред амблема гарнизона између осталог исписан и стих песме „Народни збор“,  који се дуго сматрао српском марсељезом, смештена је испред зграде команде гарнизона Врање. Новопостављено спомен обележје свечано је открио командант Копнене војске, генерал потпуковник Милосав Симовић са командантом 4. бригаде Копнене војске, пуковником Слободаном Стопом.

Представљен као важан чин, који превазилази прошлост и време трајања, овакви монументални подсетници су значајни за разумевање себе, своје прошлости и историје.

Голобради младићи, још недовршени официри војне школе у Скопљу, добили су чин каплара и отишли на фронт у помоћ српској армији у Колубарској бици. Приликом одласка у вихор рата, 1.300 каплара боравило је у Врању, а затим наставило пут на Колубару где је под командом Живојина Мишића, извојевна историјска победа.

Свечаности су осим припадника војске, присуствовали и званичници градског руководства на челу са градоначелникоим Слободаном Миленковићем, а венце и цвеће, положиле су делегације полиције, чланови удружења војних пензионера, чланови удружења потомака ратника 1918-1924 и представници СУБНОР-а.

Подели: