Акција „Поново бројимо сове“

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије покренуло је акцију под називом „Поново бројимо сове“ која ће трајати до 15. јануара 2018. године са циљем систематског бројања јединки утина у зимским јатима широм Србије. Зимовалишта сова утина позната су научној и широј јавности у Србији већ неколико деценија. Будући да је на великом делу животног простора ове врсте у Европи дошло до драстичних промена станишних и прехрамбених услова, популације утина се смањују и локално изумиру.

У Србији се бројност популације утине процењује на 19.000 до 28.000 гнездећих парова, са трендом благог пораста. На подручју Војводине гнезди се 9.700 до 14.200 парова.

Карактеристично пост-гнездеће окупљање у зимска јата ову врсту чини лако доступном за проучавање, али у исто време и крајње рањивом. Птице пореклом из Србије вероватно су завичајне и не померају се значајно, док се јединке из северних популација делимично или потпуно селе и неке од њих вероватно долазе да зимују на територији Републике Србије. Многа зимска јата налазе се у селима и градовима где су углавном незаштићена и често препуштена на милост и немилост мештанима.

Претходна велика истраживања, урађена пре готово 10 година на простору целе државе, открила су око 450 локација зимовања утина. Током зиме 2008-2009. само на подручју Војводине избројано је више од 26.000 јединки. Поједина окупљалишта сова, посебно у средњем у северном Банату, била су највећа икада забележена на свету.

Ако желите да помогнете у теренским истраживањима или ако познајете локације где се ове сове окупљају линк за попуну брошуре је

http://pticesrbije.rs/wp-content/uploads/2017/12/uputstvo-za-popis-sova-2.pdf

Подели: