Зимска школа за пољопривреднике

У Пољопривредној саветодавно стручној служби у Врању Зимска школа за пољопривреднике трајала је три дана од 25 до 27.децембра.У оквиру школе организована су предавања из области ратарства,повртарства,воћарства и сточарства од стране врхунских стручњака у овим областима из реномираних института.Први дан, био је предвиђен за ратаре и повртаре, рекла је Нада Лазовић Ђоковић саветодавац за повртарство.

-Ми смо се потрудили да позовемо све еминентне стручњаке из ратарства и повртарства и овом приликом упутили смо наше пољопривредне произвођаче на нову 2018. годину, на то какав ће бити сортимент и указали смо на грешке које су имали током 2017.године. Потрудили смо се да ове године имамо у првом дану 12 предавача, а сви они су са Института и семенских кућа и покушали су да пољопривредним произвођачима презентују све оно што је најактуелније,што има прођу и на тржишту и што се може наћи код нас у нашим апотекама.Такође, утицали смо на то да сви они примене све агротехничке мере, да ураде контролу плодности земљишта и да схвате да здрава биљка може да се бори против болести. Иначе, ове године је већа заинтересованост пољопривредних произвођача за Зимску школу.

 Пољопривредна саветодавна и стручна служба Врање традиционано сваке године организује Зимску школу. Традиција је да се овај семинар одржава сваке године децембра као сублимирање свих активности ове службе које су током године обављене како на терену тако и у самој служби. ПССС Врање у својим годишњим активностима има сарадњу са близу хиљаду пољопривредних газдинстава на територији Пчињског округа у оквиру кога је 50 одсто  на територији Града Врања и околине, тако да се може рећи да је присуство ПССС-а веома значајно и то се види кроз посећеност ове традиционалне манифестације. Све проблеме смо решавали у сарадњи са руководством Града и ресором за пољопривреду, тако да је сарадња са локалним самоуправама Пчињског округа, а посебно у области пољопривреде, стална и то је основа за даљи развој пољопривредне производње. ПССС Врање Републичка регионална служба, рекао је Небојша Младеновић директор ПССС.

Пољопривредни произвођачи са територије Пчињског округа су током Зимске школе стекли нова сазнања која битно утичу на профитабилност у пољопривреди.

Пројекат „За боље сутра“ подржан је од стране града Врања.

Подели: