Обележена годишњица смрти војводе Петра Бојовића

Поводом годишњице смрти војводе Петра Бојовића, Удружење потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918. године у Врању, полагањем цвећа код спомен плоче која је постављена на споменик жртвама Бугарског окупатора одали су пошту овом јунаку.

Удружење је још једном подсетило на значај поштовања оних који су се борили за очување и опстанак Србије, рекао је Божа Јањић председник Окружног одбора Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918. године у Врању.

Петар Бојовић је рођен 16. јула 1858. године у селу Мишевићи и прешавши пут од турског роба и златарског чобанчета до стратега и командата у биткама које су донеле славу српском оружју и слободу поробљеном народу, под заставом отаџбине провео је 46 година. Бојовић је учествовао у шест ослободилачких ратова Србије, од 1876. до 1918. године, био начелника Врховне команде Српске војске на Солунском фронту и и командовао Првом армијом у пробоју фронта 1918. године и ослобађању Србије. Поштовали су га и пријатељи и непријатељи и, иако херој у првом светском рату, на крају другог доживео је премлаћивање од чијих је последица и преминуо. 

20. јануара 1921. године Србија је остала без још једног великог команданта, војводе Живојина Мишића.

 

Подели: