Одржан комеморативни скуп поводом смрти проф.др Зоре Живадиновић

Поводом смрти проф.др Зоре Живадиновић,познате костимографкиње,одржан је комеморативни скуп.

Унука књижевника Боре Станковића преминула је у Београду у 86. години. Зора је била ћерка Борине најстарије ћерке, Десанке. Рођена је у Београду 1932. године и по завршетку Друге женске гимназије уписује се на Академију примењених уметности, одсек костима, где је дипломирала 1956. године. Била је једна од најбољих студената, а касније и асистент професора Павла Васића.Своје богато искуство из области уметности годинама је преносила студентима Факултета примењених уметности у Београду. Дубоку везу са дединим делом остварила је кроз костиме за позоришне представе по делима Боре Станковића широм Србије, али и кроз своје слике и бројна дела инспирисана ликовима овог писца,чиме је знатно допринела промоцији врањске културе, духа и традиције.Посебну везу неговала је са врањским позориштем које носи име њеног деде.Радила је костиме за бројне комаде театра „Бора Станковић“ и била у више наврата члан жирија Бориних позоришних дана.

-Добитник је бројних признања од којих посебно треба издвојити диплому Удружења ликовних примењених уметника и дизајнера Србије за уметничке резултате ,плакета на Југословенском фестивалу моде, велика награда Удружења ликовних примењених уметника и дизајнера за животно дело, два јавна признања Врања „7.септембар“ и „ 31.јануар“, повеља Факултета примењених уметности за изузетну доприност у развоју ове Високо школске установе и многе друге, рекао је Бојан Јовановић глумац и уметнички директор позоришта.

-Вест да је преминула проф.др Зоре Живадиновић растужила је многе Врањанце. Радећи на костимима за разне представе у позоришту, које носи име њеног деде, остварила је дубоку везу са своји славним претком. На овај начин допринела је великим успесима позоришта у Врању и промоцији културе, али и чувању успомене на свог претка.

Драга наша Зоро, хвала ти на свему што си учинила за наше, а и твоје позориште, хвала за све позоришне радости и успехе које си поделила са нама. Твоја доброта и топлина и даље ће живети у нашим сећањима.

Почивај у миру драга наша Зоро, овим речима је комеморативни скуп завршио Драган Станковић,глумац и редитељ.

 

 

 

Подели: