Врањанци у посети Спомен соби у Нишу

Спомен соба Команде Копнене војске у Нишу која се налази на Тргу краља Александра, данас је отворена за посетиоце. Прилику да је обиђу искористили су и заинтересовани грађани из Врања који су, захваљујући 4. бригади Копнене војске организовано у суботу ујутро отпутовали за Ниш.

Спомен собу чини 29 наслова и целина у оквиру којих су исписана имена 16.185 војника, полицајаца и цивила страдалих у свим ратовима, од српско-турских до НАТО агресије, укључујући и Копнену зону безбедности.Ту су и страдали војници ЈНА из свих република бивше СФРЈ, затим припадници Треће армије Војске Југославије, међу којима су и погинули на Кошарама и Паштрику. Поменута су и имена страдалника у Топличком устанку, погинулих у згради РТС-а и кинеској амбасади у НАТО агресији, имена отетих и убијених на Косову и Метохији после доласка Кфора.

У спомен соби која је отворена захваљујући ангажовању команданта Копнене војске генерал потпуковника  Милосава Симовића и урађена по угледу на спомен собу у Врању, изложено је и више од 11.000 фотографија, 47 униформи из различитих периода, као и више од 300 примерака наоружања и опреме.

 

 

Подели: