Симпо домаћин тематског састанка Парламента привредника

У компанији Симпо у Врању одржан је састанак Парламента привредника Регионалне привредне коморе Јабланичког и Пчињског округа. Представљени су програми Фонда за развој Републике Србије, Развојне агенције Србије, као и програми Агенције за осигурање и финансирање извоза. У 2017-ој години се посебно издваја привредни развој југоисточне Србије, где је прошле године остварена добит од близу 34 милијарде динара. Организован је и обилазак производих хала Симпа где су се привредници  и гости упознали са процесом производње и резултатима пословања врањске фабрике намештаја.

У компанији „Симпо“ je одржан први састанак Парламента привредника, ван седишта Регионалне привредне коморе за ова два округа. Фонд за развој Републике Србије у сарадњи са Министарством привреде спроводи различите програме финансијске подршке од инвестиционих и кредита за трајна обртна средства до краткорочних за одржавање текуће ликвидности, стартап и подстицајних средстава за развој предузетништва и кредита за пословање у неразвијеним подручјима. Најинтересантнији су програми са бесповратним средствима од 20 одсто, а циљ је да се помогне малим и средњим предузећима и почетницима у бизнису.

Инвестициони кредити се препоручују клијентима којима су неопходна средства за набавку опреме, машина, постројења, затим изградњу или куповину производног или пословног простора. За микро, мала, средња и велика правна лица кредити су са каматном стопом од 1,5 одсто. Минималан износ кредита за сва правна лица износи милион, а максималан 120 милиона динара.

Министарство привреде је у последњих пет година урадило значајне и добре пројекте за целу Србију што показују и остварени резултати, а посебно у југоисточној Србији која се више не може сматрати неразвијним подручјем, рекао је Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде, јер је у овом региону остварена добит прошле године била близу 34 милијарде динара.

Стевановић је рекао и да је у прерађивачкој индустрији за два и по пута већа добит и да је у односу на 2016-ту годину за близу 21 хиљаду повећан број запослених. Добри резултати  остварени су и у трговини и туризму, као и у промету некретнинама.

Један од предлога привредника је био да учешће државе са бесповратним средствима буде веће и да се и даље ради на олакшицама приликом извоза српских производа. Пре тематског састанака организован је обилазак производих хала Симпа где су се привредници и гости упознали са процесом производње и резултатима пословања врањске фабрике намештаја.

Учесници данашњег скупа били су у прилици да погледају и Симпову нову колекцију са 30 модела урађених у најсавременијем дизајну и од најквалитетнијих материјала.

Подели: