Годишњица страдања мештана Ристовца у Првом светском рату

Удружење потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918. године Врање и Град Врање обележиће у селу Ристовац, у петак 18. маја у 11 часова 101. годишњицу страдања мештана овог села у Првом светском рату 1917. године.

У нади да ће 1917. године, Солунски фронт бити пробијен почеле су припреме за тај тренутак и у Србији. Срби под окупацијом непријатеља врше диверзије и нападе на поједине важније објекте непријатеља. У Топлици, Коста Пећанац и Коста Војиновић подижу устанак чији се утицај проширио на целу Србију. У таквој једној акцији чета Косте Пећанца, 1. маја 1917. године, стигла је у Ристовац ширећи вести о скором ослобођењу

„Бугари су опколили сваку кућу у селу тако да нико жив није мого побећи из села. Најпре су сакупили мушкарце од дванаесте године па до дубоке старости и затворили их у магацин. Затим су све куће минирали и запалили цело село. Остали су само школа и магацин са затвореницима. Село Ристовац је нестало, остао је само назив СЕЛИШТЕ да казује новим генерацијама да је ту 5. маја 1917. године било насеље. Мушкарцима старијим од 18 година наредили су да ископају три велике јаме и да се поред њих поређају. Са првим плутонима многи су били смртно погођени. Тада је страдало 53 житеља Ристовца. Жене после великог мучења, избегле су смрт захваљујући Немцу, официру који није дозволио да буду побијене“ записао је др Јован Хаџи-Васиљевић.

Подели: