Врање ће бити прва локација на којој ће се утврђивати последице бомбардовања

Прва локација коју ће чланови након конституисања Комисије за утврђивање последица бомбардовања обићи је Врање и то девет локација које су дефинисане као контаминиране осиромашеним уранијумом, преноси РТС.

После одлуке Народне скупштине да се формира Комисија за утврђивање последица бомбардовања, направљен је први корак. Предложени су чланови тог тела, и, како кажу, чим посланици потврде састав, почеће да раде.

За заменика председника комисије предложена је посланица СНС-а Ивана Стојиљковић. Из исте партије у комисији би могао да се нађе и Милован Дрецун. Из редова СПС-а предложена је посланица Данијела Стојадиновић, из ДС-а Гордана Чомић. Као представник Двери предложен је посланик Драган Весовић, а радикала Дубравко Бојић. Њих је предложио председник Комисије др Дарко Лакетић који је рекао да ће након конституисања тела бити одржан састанак са свим представницима релевантних институција. Затим ће ићи на терен као и на Косово и Метохију у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244. – рекао је Лакетић.

Рок за подношење првог извештаја je 2020. годинa. Комисија ће радити по узору на италијанску, која је доказала да су многи војници који су боравили на КиМ оболели од малигних болести.

Извор: РТС

Подели: