Најређи орлић у Србији тражи кума

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије позвало је данас јавност у Србији да предложи име за младунца орла крсташа. У једином преосталом гнезду критично угроженог орла крсташа, на северу Баната, ове године излегао се само један младунац. Птица са националног грба толико је ретка и угрожена да их волонтери поменутог Друштва од почетка марта даноноћно чувају од узнемиравања и протеривања.

Фото: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

-Када у целој Србији имамо само две одрасле птице овај младунац је више него драгоцен. Прошле године смо успели да испратимо и сачувамо до излетања два млада крсташа која смо назвали Душко и Лилика. Ове године у Русији се одржава Светско првенство у фудбалу на којем наступа и рептрезентација Србије, популарно названа „Орлови“. Било би нам изузетно драго да ове године младунац крсташа добије име по неком од чланова репрезентације, можда баш по селектору Младену Крстајићу чије име и презиме носе велику симболику – рекла је Милица Мишковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Популација орлова крсташа у Србији смањивала се током 20. века због губитка станишта, недостатка хране и убијања. Почетком 21. века познати су били једино парови на Фрушкој гори, но и они су нестали пре неколико година.

Подели: