Врање међу учесницима пројекта “ROMACTED”

Врање је један од 11 градова и општина у Србији, који је укључен у заједнички пројекат Европске уније и Савета Европе под називом “ROMACTED”, усмереног на промовисање доброг управљања и оснаживања Рома и Ромкиња на локалном нивоу.

На конференцији у Београду, која је уприличена тим поводом, градска већница Данијела Милосављевић, потписала је у име Града Протокол о сарадњи са Саветом Европе и Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а међу потписницима су и шеф Канцеларије Савета Европе, Тим Картрајт и потпредседница Владе, Зорана Михајловић. “Настојања градског руководства усмерена су на примени одрживе политике са циљем лакшег и ефикаснијег остваривања права, подршке становању и смањења сиромаштва код ромске популације. Са одређивањем јасних механизама деловања и приоритетних потреба у области попут образовања, здравства, запошљавања, културе и информисања, израђен је и усвојен Локални акциони план за побољшање положаја Рома и Ромкиња на територији Града“, навела је Милосављевић. Протокол о сарадњи трајаће током периода реализације пројекта до 30. априла 2020. године.

Предвиђеним активностима тежиће се подстицању локалних ромских заједница на јачању капацитета у циљу креирања, имплементације и планова који се односе на њих, оснаживању Рома и Ромкиња на индивидуалном и колективном нивоу, као и јачењу посвећености институција на инклузији ромског становништва. Церемонији потписивања присуствовао је и градски већник Дејан Ивановић.

Извор: званични сајт Града Врања

Подели: