Тошић: Малинари треба да се удружују

На састанку представника малинара Удружења „Лимска долина“ из Пријепоља и Прибоја и Удружења пољопривредних произвођача из Ужица са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем, договорено је да се заједничким напорима обезбеди инвеститор који би изградио прерађивачке капацитете у том делу земље и на тај начин обезбедио сигурнији пласман малине за произвођаче, преносе национални медији.

Значајан помак се очекује и кроз улогу Националног савета за малину, који ће коначно утврдити произвођачке цене, односно цену коштања производње малине за различите крајеве Србије, али и крајње извозне цене овог воћа.

– У централној Србији на две хладњаче цена је скочила на 130 и 135 динара, у Крупњу на 150, а наш крај је мртво слово на папиру. Ова је прича која је требало да буде актуелна у јануару и фебруару, о помоћи пољопривредним произвођачима у смислу репроматеријала. Погрешно је то што се о ценама разговара кад се захуктавају бербе.- рекао је председник Удружења „Црвени дукат“ из Мањака код Владичиног Хана, Драган Ристић.

Општина Владичин Хан субвенционише пољопривредне произвођаче у смислу поделе садница малине. Прошле године су одређена средства усмерили у системе за наводњавање, а исто ће, према најавама локалног руководства, бити и ове.

– Пољопривредни произвођачи ће после првог јула моћи да конкуришу и из општих средстава добију повраћај од неких 60 или 70 процената за системе за наводњавање, које би користили у својим малињацима и осталим воћарским културама. Исти проблем као са малинама јавиће се и са откупном ценом вишње и погодиће општину Владичин Хан, зато што је она највећи произвођач ове воћарске културе у Пчињском округу. Једини пут за малинаре је оснивање задруга и удружења.- истакао је помоћник председника општине Владичин Хан за ресор пољопривреде, Бранислав Тошић.

Подели: