Ласте се гнезде у Великој Плани

Такмичење „Домаћинство које су ласте изабрале“ које већ другу годину организује Друштво за заштиту и проучавање птица Србије добило је новог победника. У домаћинству Сање Петковић из Велике Плане, сеоске ласте су ове године свиле чак 80 гнезда. Породица Петковић ће поред признања добити и награду од једне тоне кукуруза.

„Ове године у такмичењу је учествовало 96 домаћинстава из свих крајева Србије. Највише сеоских ласта населило је домаћинство породице Петковић из чијег дворишта ће на јесен пут Африке кренути готово 500 јединки тих малених селица. Ово весело јато ће за годину дана појести милионе летећих инсеката, углавном комараца и мува“, каже Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Према истраживањима BirdLife International интензивна пољопривреда има највећи негативан утицај на чак 74 одсто глобално угрожених врста птица. Поред тога што пред интензивном пољопривредом нестају станишта, на угрожене врсте негативно утичу и бројни пестициди. Решење лежи у традиционалној пољопривреди у којој има места и за природу, али и зараду за нормалан живот.

Подели: