Постигнути значајни резултати на сузбијању сиве економије

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић изјавио је данас да је од почетка године инспекција рада обавила 33.252 инспекцијска надзора, што је за 30 одсто више него у истом периоду прошле године, и наплатила 8,4 одсто више новца.

Ђорђевић је представљајући извештај о реализацији наградне игре „Узми рачун и победи“ и резултате истраживања НАЛЕД-а о сивој економији под називом „Прво полувреме Године борбе против сиве економије“, оценио да су постигнути значајни резултати у сузбијању рада „на црно“.

То је постигнуто, како је нагласио, захваљујући ванредним инспекцијским надзорима, који су уследили по пријавама грађана путем бесплатне телефонске линије која је успостављена у Инспекторату за рад и која је отворена 24 часа.

-Током наградне игре уочена је већа спремност грађана да укажу на случајеве пословања мимо прописа. Подаци Пореског аларма показују да су грађани од јануара до априла 2018. поднели 13 одсто више пријава него у истом периоду претходне године и чак 55 одсто пријава више у односу на 2016. годину – рекао је министар.

Он је додао да су о сивој економији и наградној игри у првих пет месеци забележене 3.172 медијске објаве.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, који је и председник Координационог тела Владе Србије за сузбијање сиве економије, рекао је да се смањује сива економија и да се повећава наплата пореских прихода, као и да су и грађани заокупљени борбом против те појаве.

– Успели смо да проблем сиве економије избацимо у први план, а доказ за то је то да су грађани послали 11 милиона коверата с рачунима за наградну игру „Узми рачун и победи“, рекао је он, нагласивши да тежиште у борби против сиве економије треба ставити на практичан рад инспектора који мора постати видљив. Усвојили смо закон који ће од 1. јануара следеће године регулисати сезонски рад, какав немају многе земље – додао је Недимовић.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да је у борби против сиве економије инспекторима омогућено да за 48 сати уђу у стан за који се сумња да је место неког нелегалног посла.

-У 2017. години извршено је 415.000 контрола и пронађено 3.000 нерегистриованих привредника, што је бољи резултат за 10 одсто него годину дана раније – рекао је Ружић.

Он је додао да је фокус на превентивном и саветодавном поступању инспекције, а да су репресивне мере усмерене на оне који закон крше с предумишљајем. Ружић је позвао привреднике да искористе законску могућност и да, у случају да су направили прекршај, склопе споразум о признавању и смање казну.

Извршни директор НАЛЕД-а Виолета Јовановић истакла је да свест грађана о штетности сиве економије расте, и да је доказ за то учествовање 11 милиона грађана у наградној игри „Узми рачун и победи“.

– Истраживање које је спроведено показало је да је наградна игра „Узми рачун и победи“ мотивисала 35 одсто грађана да траже рачуне за купљену робу. То значи да је наградна игра испунила свој циљ – рекла је Јовановићева и додала да се од Владе Србије сада очекује реформа парафискалних намета, паушалног опорезивања и унапређење рада инспекције.

Министри су уручили плакете захвалности компанијама које подржавају Годину борбе против сиве економије и наградну игру.

Плакете су добили „Мастеркард“, „Телеком Србија“, „Пошта Србије“, БАТ, „Гомекс“, „Горење“, ДИС, „Дунав осигурање“, ЈТИ, „Кока-Кола ХБЦ“, „Мој Киоск“, „Техноманија“, „Филип Морис“, „Форма идеале“ и Ушће шопинг центар.

Представници девет победничких локалних самоуправа добили су признања за најактивнији допринос сузбијању сиве економије и чекове на 23.000 евра за улагање у пројекте по избору њихових грађана.

У категорији малих општина награду је добила општина Блаце чији су грађани послали у просеку по 42 коверте, а у категорији средњих и великих општина, Савски венац у Београду и Врање, чији су грађани послали у просеку по 43 коверте са рачунима и слиповима. Свечаности је у име Града Врања присуствовала Данијела Милосављевић, градска већница.

Извор: Влада Србије

Подели: