Данас се обележава Петровдан

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Петровдан – празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу. Овај празник обележен је црвеним словом у црквеном календару и уједно представља крај поста Светих апостола. Петровдан је и слава општине Бујановац и крсна слава многих породица. У православним храмовима служи се света литургија а они који су постили, приступају светој тајни причешћа.

Свети апостол Петар је први од ученика који је јасно изразио веру у Христа рекавши: “Ти си Христос син Бога живога”. Међутим, када је Исус Христос био изведен на суд Петар га се чак три пута одрекао. Одмах се веома покајао и до своје смрти проповедао Јеванђеље и хришћанску веру. Проповедао је Јеванђеље по Палестини и Малој Азији, по Илирику и Италији. Чинио је чуда и исцељивао болесне.

За Светог апостола Павла везује се то да је најпре био гонитељ и противник цркве Христове и али га је у веру преобратио сам Господ Исус Христос. Са великом посвећеношћу проповедао је Јеванђеље од граница Арабије до Шпаније, међу Јеврејима и међу онима који нису веровали у Бога до краја свог живота. Апостоли Петар и Павле страдали су због проповедања хришћанске вере за време цара Нерона.

Данас се уједно завршава пост Светих апостола који има покретни почетак а ове године трајао је од 4. јуна до данашњег празника – Петровдана. Пост Светих апостола један је од 4 вишедневна годишња поста.

Подели: