Рад на црно биће више контролисан

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања почетком 2018. године покренуло је акцију „Реци не, раду на црно“. Циљ акције је да се заштите радници који раде без уговора са послодавцем, као и запослени који нису пријављени на обавезно социјално осигурање, али и послодавци који послују у складу са законским обавезама и који су изложени нелојалној конкуренцији. Тим поводом  у Врању је одржан састанак у оквиру пројекта ,,Јачање капацитета Инспектората за рад и подизање свести грађана у циљу сузбијања рада на црно“.

Током прошле године регистровано је 22.000 особа које су радиле на црно, а њих 94 посто је потом засновало стални радни однос, рекао је вршилац дужности директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић.

-За првих 6 месеци ове године, наплаћено је 112 милиона динара на основу прекршајних поступака, а када би се наплаћивало по средњој вредности, како је законом о раду предвиђено, у буџет Републике Србије слиле би се близу 2 милијарде динара, рекао је Ђуровић.

Према речима шефа Одсека инспекције рада у Пчињском округу Милетија Стојановића, у првих шест месеци ове године, инспекција рада је обавила 529 инспекцијских надзора и утврдила да је на црно ангажован 341 радник. У складу са тим, надлежне службе су поднеле 91 захтев за покретање прекршајног поступка из области радног законодавства.

Састанку је присуствовао и начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић, представници послодаваца, локалних самоуправа из свих општина Пчињског округа, надлежних инспекцијских служби, институција и привреде.

 

Подели: