Код зубара само ако морамо

Статистички подаци показују да половина грађана Србије не пере зубе сваког дана, а да тек сваки дванаести има све зубе у вилицама, што је последица лоше оралне хигијене. Иако су цене у Србији знатно повољније него у другим земљама, наши суграђани веома ретко користе стоматолошке услуге.

Стоматолошки преглед подразумева, према речима др Данке Миловановић, преглед свих зуба и проверу да ли постоје промене на слузокожи усне дупље, гледа се има ли каријеса на зубима, да ли су зуби захваћени парадонтопатијом, да ли постоји потреба за неким протетским радовима или за било каквим видом санације, али и препоруке пацијенту шта треба да ради и како да се понаша у складу са затеченим стањем.

Миловановићева се није сложила са констатацијом да је најскупља паста за зубе и најквалитетнија. Приликом одабира, потребно је да обратимо пажњу да ли има довољну концентрацију флуора како би била довољно добра за свакодневно коришћење. Честа недоумица пацијената је које су пломбе боље, сиве или беле, a одговор је да су подједнако добре.

Данашњи пацијенти, нажалост, нису редовни. Здравствена просвећеност је на ниском нивоу и много је крезубих и безубих чак и младих људи међу нашим грађанима, рекла је докторка.

Подели: