Бољи приноси воћа у односу на претходну годину

Овогодишње лето је специфично због променљивог времена. Оволика количина падавина са температурним осцилацијама није забележена у протеклих неколико година, што пољопривредним произвођачима ствара доста проблема како у засадима винове лозе, тако и у засадима воћа.

У односу на претходну годину, када су приноси воћа били релативно ниски, према речима саветодавца за воћарство и виноградарство Пољопривредно саветодавне и стручне службе у Врању, Сузане Јеркић, приноси ситног, коштичавог и јабучастог воћа су сада бољи, али је потребно топлије време како би плодови имали довољно шећера у себи.

Тренутно је актуелна берба двородних сорти малина, где спадају полка и полана, које се сусрећу са истим проблемима које су већ имале виламет и микер. Затим следи берба купине и шљиве, а касније се очекује и берба ранијих сорти крушке али и јабуке и винове лозе.

Сви пољопривредни произвођачи који нису радили агрохемијску анализу земљишта имају право да то ураде бесплатно, уколико се обрате ПССС како би добили упутство на који начин да узоркују земљиште. Агрохемијски резултати показаће у каквом је земљиште стању, како треба да се ђубри током јесени и пре подизања вишегодишњих засада воћа и винове лозе.

Препорука пољопривредним произвођачима је да редовно обилазе своје засаде и прате да ли се можда развија неки вид болести и штеточина, али и да се обрате Служби за заштиту биља како би добили адекватан савет што се тиче превенције и заштите.

Подели: