У Пчињском округу без оболелих од грознице Западног Нила

У Пчињском округу од почетка ове године није забележен ниједан случај оболевања од грознице Западног Нила, као ни сумње на ту врсту вируса, истичу из Завода за јавно здравље у Врању.

Епидемиолошка ситуација на северу Србије, на територији Јужнобанатског, Јужнобачког, Сремског, Средњебанатског и Подунавског округа као и Града Београда је неповољна, јер је троје људи умрло а 41 особа старости од 31 до 84 године је заражена, према последњим расположивим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Грозница Западног Нила први пут се појавила у Србији 2012. године. Сезонског је карактера, јавља се у летњем периоду када је највећа активност комараца. Кишни период који је сада актуелан представља изузетну претњу и могућност за развој нових инфекција. Први оболели углавном се региструју у другој половини јула месеца, а највише их је у августу.

Када је у питању грозница Западног Нила, епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању, докторка Биљана Поповић, апеловала је на суграђане да поштују општа правила превенције од преношења заразних болести. Потребно је, првенствено, избегавати боравак у природи у касним вечерњим и раним јутарњим часовима, а уколико је то неопходно, обавезно обући дуге рукаве и ногавице, користити репеленте на отвореним деловима коже како би се спречила могућност убода од стране комараца.

На нивоу локалне самоуправе, када је у питању превенција, потребно је бар једном током сезоне, а обавезно у пролећном периоду до почетка јуна месеца, обавити комплетну системску дезинсекцију у насељеним местима, поготово у регионима где постоје реке и језера, истакла је докторка.

Подели: