др Биљана Поповић: Једини начин спречавања хепатитиса је превенција

На територији Пчињског округа у првих шест месеци ове године регистровано је петнаест особа са хроничним хепатитисом Б, десет особа са хроничним хепатитисом Ц, а код једне особе регистрован је акутни вирусни хепатитис Ц, рекла је др Биљана Поповић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању.

Све здравствене институције укључене су у борбу против хепатитиса и апелују на грађане да се тестирају ради благовременог откривања те евентуално постојеће инфекције. Једини начин спречавања хепатитиса је превенција.

Хепатитис је заједнички назив за групу болести означених као „упала јетре“. У зависности од тога која врста вируса је изазвала болест, постоје хепатитис А, Б, Ц, Д и Е, а имена су добили по врстама вируса који их изазивају. Статистички подаци показују да од последица хепатитиса сваке године умре 1,4 милиона људи, а седам до осам одсто инфицираних добије неку од компликација.

Озбиљности овог проблема доприноси и процена стручњака да 90 процената инфицираних особа није свесно присуства инфекције, јер оне најчешће и не дају симптоме све до последње фазе болести.

Подели: