Преображење – празник Козјег Дола

У Храму Светог Преображења Господњег у Козјем Долу у општини Трговиште, светом архијерејском литургијом коју је служио Епископ врањски господон Пахомије са свештенством, литијама и сечењем славског колача обележена је слава ове православне светиње чији је кум био Саша Ђорђевић из Доњег Вртогоша. Кумство за следећу годину прихватио је Небојша Антић из Трговишта.

Епископ врањски господин Пахомије истакао је значај постојања Храма Светог Преображења Господњег у Доњем Козјем Долу и његове духовне обнове која је започела доласком сестре Ксеније и прогласио Храм Светог Преображења Господњег метохом манастира Свети Прохор Пчињски.

Његово преосвештенство уручило је архијерејску грамату председнику општине Трговиште Ненаду Крстићу и његовој породици за обнову, одржавање и унапређење комплекса храма у Козјем Долу. Архијерејска грамата уручена је и Дамјану Стошићу и његовој породици.

Преображење је изузетно поштован празник у нашем народу, посебно код житеља овог краја због манифестације „Дани Преображења“ која има дугу традицију и ове године траје три дана.

Од раних јутарњих сати у Козјем Долу се чује песма и жагор људи који ово народно окупљање користе и да зараде. Тезге пуне рановрсне робе, богата понуда хране, рингишпил за децу и импровизоване кафане чине ово место живописним и дају чар традиционалном сабору који се на овом месту организује једном годишње и привлачи велики број посетилаца, највише из Македоније.

У културно уметничком делу програму, планиран је наступ фолкорних ансамбала из Трговишта, Куманова, Каравукова и Босилеграда. Након презентације традиционалних јела из Пчиње и избора за најлепши камп, вечерњи сати последњег дана манифестације резервисани су за концерт групе „Радијација 017“ из Врања као и „Тропико бенда“.

Подели: