У Гимназији промовисан Белгородски технолошки универзитет „Шухов“ из Русије

У Свечаној сали Гимназије „Бора Станковић “ у Врању у организацији Ђачког парламента одржана је промоција рада Белгородског државног технолошког универзитета „В.Г.Шухов“ из Русије.

На промоцији су говорили директорка Института за српски језик и комуникацију при  универзитету „В.Г.Шухов“,  доктор економских наука и председник српско – руског пријатељства у Белгороду , Викторија Рјапухина, као и Ненад Бојков, сарадник института.

Овом промоцијом пружена је могућност свим заинтересованим ученицима врањске Гимназије  да сазнају више о унутрашњости Русије, о граду Белгороду, његовој успешној сарадњи са Србијом, о Српском ресурном центру, и Универзитету који позива на сарадњу и нуди низ научних, образовних и културних програма.

У склопу Универзитета је девет института и више од 60 катедри. Од 25. 000 студената, више од 1. 200 су инострани. Студирање на Универзитету Шухов обухата разне нивое и профиле у оквиру којих су могуће редовне , ванредне и студије на даљину. Научне лабораторије, као и многобројне учионице опремљене су најсавременијом технологијом. Најпопуларнијим смеровима сматрају се они који су тесно повезани са екологијом, ИТ технологијама, инфраструктуром. Белгородски државни технолошки универзитет “Шухов“ представља авангарду у развијању руско-српског партнерства у најбољим традицијама дружења и обједињења православних словенских народа.

Иначе, сарадња врањске Гимназије  и  В.Г. “Шухов“ започела је у пролеће ове године, када је група од 30 студената са овог универзитета из Белгорода, присуствовала и подржала отварање Руског кутка при Гимназији “Бора Станковић“ у Врању. Ученици Гиманазије показали су велико интересовање за школовање на поменутом универзитету,  добили брошуре и упутства за аплицирање за све факултете при универзитету Шухов и на крају се срдачно захвалили гостима из Русије.

Подели: