Последња деценија Саве Шумановића пред Врањанцима

У препуној Галерији Народног музеја изложбу „Последња деценија Саве Шумановића“ отворила је Весна Буројевић, кустос Галерије “Сава Шумановић“ у Шиду. Ова изложба обухвата последњи сликарски опус једног од најпознатијих српских сликара двадесетог века, период од 1931. до 1942. године, који критичари оцењују као најзначајни део Шумановићевог стварања, као суштину његове личности и уметничке вере.

Реч је о најплоднијој и стилски најзрелијој Шумановићевој фази. У Галерији “Саве Шумановића“ у Шиду, коју је 1952. године основала његова мајка, и у којој је 417 дела овог сликара. Тамо је око 350 уља на платну, остатак збирке чине цртежи, пастели и документација, рекла је отварајући излобу Весна Буројевић.

Говорећи о животу и раду Саве Шумановића, нагласила је да је он као најзначајнији српски сликар прве половине 20 века оставио неизбрисив траг у нашој националној уметности. Најзначајнији је српски колориста, сликар светлости, пионир у сваком сегменту свох кратког стваралачког живота.

На отварању изложбе речи захвалности, пре свега колегама из Галерије “Сава Шумановић“ из Шида, а потом и свима у Граду који су допринели да се ова дела нађу пред Врањанцима, упутио је Саша Стаменковић, директор Народног музеја.

Врањанци ће ову вредну и веома значајну поставку у Галерији Народног музеја моћи да разгледају до трећег октобра.

Подели: