У Врању отворена светковина меда и пчелињих производа

Пчеларски сајам југоисточног Балкана који се у Врању организује по други пут окупио је око 70 излагача из Србије, Македоније, Црне Горе, Бугарске, Албаније и Турске.

Ову светковину у част меда и пчелињих производа свечано је отворио државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић у присуству градоначелника Врања др Слободана Миленковића и председника Савеза пчеларских организација Србије Родољуба Живадиновића.

-Анализирајући прошлу и ову годину, уочљиво је да пчелари раде све боље и интензивније, пчеларска породица је све већа. Пчелари свим другим гранским удружењима могу служити као добар пример и министарство и држава ће их и даље подржавати. Пчелари највише напредују тамо где имају помоћ локалних самоуправа без чије подршке тај ефекат не би био исти – рекао је, између осталог, државни секретар Станојевић.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић, у име домаћина, рекао је да Врање, осим по богатом културном наслеђу, песми, игри и традицији, полако постаје препознатљиво и по сајму пчеларства.

– Потрудили смо се да овај сајам не буде само продајно – изложбеног, већ и едукативног карактера, да пчелари имају прилику да упореде своја знања и достигнућа са онима која постоје у свету – рекао је Миленковић.

Председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић захвалио се локалној самоуправи на подршци и изразио очекивање да ће сајам у Врању превазићи локалне и регионалне оквире с обзиром на велики одзив излагача и посетилаца који је већи него  прошле године.

У Спортској хали је поред трибине о начину рада погона за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а „Наш мед“, одржано и предавање америчког истраживача и молекуларног биолога Мишел Л. Смита.

Бројним посетиоцима представљени су продајни, изложбени, образовни, промотивни, привредни и туристички садржаји.

Врата сајма биће отворена за све посетиоце до 19 сати када ће бити додељене захвалнице свим учесницима. Како је планирано програмом, биће уручене и дипломе за најлепши штанд и најудаљенијег излагача.

Организатор Сајма је Савез пчеларских организација Србије, уз подршку Града Врања и Туристичке организације Врање, а у сарадњи са Друштвом пчелара „Матица“ из Врања.

Подели: