Велики значај археолошког наслеђа

“Подизање свести о значају археолошког наслеђа и унапређења рада Српског археолошког друштва“ назив је пројекта који реализују Српско археолошко друштво и Народни музеј Врање, уз стручну и финансијску подршку Министарства културе Републике Србије. Пројекат је представљен у великој сали Галерије Музеја.

Археологија се не бави само прикупљањем предмета због њихове раритетности, естетске или тржишне вредности. Археолошка истраживања су комплексан процес током кога се прикупљају разни узорци материјалних остатака помоћу којих се реконструише начин живота у прошлости. Због тога свако оштећење целовитости археолошког локалитета доводи до губитка информација о животу наших претходника, што неминовно умањује количину података и могућности за проучавање прошлости.

Сагледавајући угроженост археолошког наслеђа, Српско археолошко друштво, као једно од најстаријих струковних удружења које датира од 1883. године, покренуло је овај пројекат, каже др Адам Црнобрња, председник Српског археолошког друштва

Схватили смо да морамо да идемо испред догађаја, а не да их пратимо, наглашава Црнобрња. Циљ овог пројекта је да се кроз сарадњу са доносиоцима одлука и стручним службама локалних самоуправа отпочне рад на широј кампањи подизања свести о значају очувања археолошког наслеђа, каже Црнобрња. Представљени су Закони који регулишу ову област, пре свега Закон о културним добрима, као и могућности деловања свих релевантних чиниоца, како на локалу тако и на вишим инстанцама.

 

 

Подели: