Отворена изложба „Аустралијанка у Српској војсци наредница Олив Келсо Кинг“

У свечаној сали Јавне библиотеке „Бора Станковић“ отворена је изложба о наредници Олив Келсо Кинг из Аустралије, која је једина служила српској војсци у Првом светском рату.

Говорећи о аустралијској хероини, заменик градоначелника Ненад Антић је рекао да је она дала велики допринос у Првом светском рату, као и да се ради о великој хуманисткињи којој је српски народ вечно захвалан.

-Аустралија је територијално и културолошки далека земља, али је оно што нас везује, заправо, човекољубље и поштовање према истинским вредностима, рекао је Антић. Заменик амбасадора Лианг Зенг је рекао да му је част што је присутан на отварању изложбе посвећене Олив Келсо Кинг, у оквиру његове прве посете ван Београда.

-Посебно ме радује што сам у сличном граду који ме по броју становника, као и по Библиотеци, подсећа на мој родни град у Аустралији. Присуствујемо изузетној изложби која потврђује снажне везе и пријатељство између Срба и Аустралијанаца, које траје вековима. Наредница Кинг је једна од многих жена Аустралијанки које су пружале медицинску помоћ широм региона. Међутим, наредница Олив Кинг била је једина жена, припадница активне Српске војске у Првом светском рату. Придружила се војсци 1916. године, као возач свог возила, купљеног од својих пара, названог “Ела”, које је било једно од само три санитетска возила у Штабу. Током рата, упознала је српског капетана Милана Јовичића, а пријатељство се убрзо претворило у романсу. Срећан крај није био суђен и убрзо после рата, 1920. Олив Кинг се враћа у Аустралију. Србију је посетила још једном, 1922. године, приликом венчања Краља Александра. На крају, изузетно смо захвални Врању, што је прича о наредници Кинг поново угледала светлост дана, што је можемо поделити са грађанима Врања, рекао је у свом говору заменик амбасадора Лианг Зенг. Изложбу су организовали амбасада Аустралије у Србији и Јавна библиотека “Бора Станковић” у Врању.

Подели: