О Светском дану борбе против сиде, 1. децембру

Светски дан борбе против сиде – 1. децембар, обележава се од 1988. године и први је икада глобални дан здравља. То је прилика да се људи широм света уједине у борби против ХИВ инфекције, покажу подршку људима који са њом живе и сете се оних који су умрли.

Овај дан се подржава подизањем свести становништва о ХИВ-у и сиди у свом окружењу, ношењем црвене трачице, затим тако што ћемо заштитити себе и тако што ћемо се тестирати.

Међународни симбол Светског дана борбе против сиде је црвена трачица, којим се изражава забринутост о ХИВ-у и сиди. Ова боја је одабрана јер је јарка и уочљива, симболизује страст, срце и љубав. Не постоји званични облик трачице и без обзира на облик и величину, порука коју шаљемо је иста. Занимљиво је да је управо црвена трачица била инспирација за розе трачицу, која симболизује борбу против рака дојке.

На овај дан се широм света организују едукације и предавања посебно за младе људе. Такође се апелује на све оне који су некада били у неком ризику да добију ХИВ ( незаштићен сексуални контакт, контакт оштећене коже са зараженом крвљу и са инфициране мајке на бебу ) да се одазову добровољном и поверљивом саветовању и тестирању јер не постоје ризичне групе, већ само ризично понашање.

Инфекција узрокована вирусом хумане имунодефицијенције може дуги низ година протицати без икаквих симптома. Рано откривање ХИВ инфекције омогућава правовремено лечење на инфективним одељењима клиничких центара у Београду, Новом Саду, Нишу или Крагујевцу. Тест није заштита од ХИВ инфекције, али избегавање ризичног понашања јесте! Мислите о свом здрављу.

Подели: