Родитељски додатак „на клик“ и у Пчињском округу

Од уторка, 4. децембра 2018. године, родитељи ће у оквиру јединственог управног места „еБЕБА“ моћи да остваре права на родитељски додатак за све мајке са пребивалиштем у Врању, Владичином Хану, Босилеграду, Сурдулици и Трговишту.

Родитељски додатак остварује се независно од висине примања породице уз следеће услове (мајка под кривичном и материјалном одговорношћу потписује изјаве):

  •  да ће се непосредно бринути о новорођенчету, да се непосредно брине о деци претходног реда рођења, да деца претходног реда рођења нису смештена у установе социјалне заштите, хранитељску или старатељску породицу или дата на усвојење и да није лишене родитељског права у односу на децу претходног реда рођења,
  • да су деца претходног реда рођења вакцинисана,
  • да деца претходног реда рођења (доспелог узраста) похађају редован предшколски, односно школски програм,
  • да она, супруг и деца не живе у иностранству.

Мајка право остварује за прво, друго, треће и четврто дете (евентуално ако је 4. трудноћа близаначка, и 5. дете ће остварити право). За децу рођену од 1. јула 2018. године и касније родитељски додатак износи:

  • за прво дете се исплаћује једнократно у износу од 100.000 динара,
  • за друго дете исплаћује се у 24 једнаке месечне рате по 10.000,00 динара.
  • за треће дете исплаћује се у 120 једнаких месечних рата по 12.000,00 динара.
  • за четврто дете исплаћује се у 120 једнаких месечних рата по 18.000,00 динара.

Осим основна три смс-а, мајка ће добити и поруку када јој буде одобрен захтев за родитељски додатак. Порука гласи: Одобрен вам је родитељски додатак. Решење ћете примити на кућну адресу. Уплата ће бити у року од 45 дана.

У Србији се од априла 2016. године примењује нови систем управних поступака везаних за рођење детета. Суштина промена је у томе да родитељи могу да одреде лично име детета, пријаве пребивалиште детета и пријаве дете у здравствено осигурање за време боравка у здравственој установи, а без одласка код матичара уписаће се и држављанство детета. Све ове административне обавезе моћи ће да се обаве без попуњавања формулара и бесплатно. Ради се о увођењу „јединственог управног места“ за обављање административних процедура, како би се родитељима новорођене бебе уштедели време и новац.

У Здравственом центру Врање услуга електронске пријаве новорођенчета успешно се реализује од 10. јула 2016. године. До сада је на овај начин пријављено 3,655 беба, док у Републици Србији број електронски пријављених беба износи 137,291.

Подели: