Отворен “Документ 2018.“ – Врање до уторка престоница документарних филмова

Под покровитељством Града Врања у организацији удружења Документ 06 и дописништва РТС у Врању, у Дому војске, свечано је отворен 15. Међународни фестивал документарног филма ,,Документ 2018″. Добродошлицу гостима пожелео је Слађан Стојановић Френки, оснивач ове сада већ престижне и традиционалне филмске манифестације.

-У четири фестивалска дана биће приказан 21 филм из пет земаља. Врањска публика ће бити у прилици да види чак шест премијера, од којих три потписују домаћи аутори, и исто толико из иностранства, рекао је Стојановић.

Публика је на отварању имала прилику да се сретне са ауторима неколико документарних фимова, а међу првима је била Андријана Стојковић, Врањанке, која већ годинама живи и ствара у Београду. а чији је филм “Вонгар“ отворио “Документ 2018.“.

Маша Илић Пауновић, представница Kрагујевачког фестивала антиратног и ангажованог филма КРАФ уручила је Слађану Стојановићу Френкију награду за децентрализацију филмске уметности „Тори Јанковић“, чији је лауреат Стојановић постао крајем септембра.

– KРАФ постоји већ дванаест година, а девет година додељујемо ову специјалну награду. Тори Јанковић је човек који је снимио први играни филм у Kрагујевцу. Награду смо установили с циљем афирмације филмских стваралаца изван Београда, односно оних у унутрашњости – рекла је Пауновићева.

Дејан Дабић, филмски скритичар из Ниша, образлажући одлуку жирија овогодишњег KРАФ-а, подсетио је да је Слађан Стојановић аутор петнаестак документарних филмова приказиваних у земљи и иностранству, као и добитник више домаћих и међународних награда, међу којима је и највеће признање града Врања “31. јануар“.

-Оснивач је фестивал „Документ“ који постоји већ 12 година а одржава се петнаести пут, а у оквиру кога је приказано много филмова из Србије и региона. Својим дугогодишњим радом, како у домену организације филмских манифестација, тако и у креативном смислу, снимајући и режирајући документарне филмове, заслужио је престижно признање „Тори Јанковић“ за децентрализацију филмске уметности у Србији за 2018. годину – рекао је Дабић.

 

 

 

Слађан Стојановић је овом приликом истакао да му је награда велики подстрек за даљи рад.

-Свих ових награда не би ни било без наше публике, наших гостију аутора и Града Врања који нам несебично помаже, тако да мислим да смо сви заједно урадили једну сјајну ствар – рекао је Стојановић.

Овогодишњи ,,Документ 2018″ званично је отворио градоначелник др Слободан Миленковић.

-Документарни филм није само презентовање појединачних судбина, већ и колективне коју, иако не проживимо лично, научимо да поштујемо из разлога што су је аутори представили на разумљив и опипљив начин.  Аутори филмова који ће бити приказани препознати су на међународној сцени, и њихова остварења имаће прлику да види и публика и из других земаља, што само потврђује озбиљност и квалитет фестивала, чији је покровитељ Град Врање, рекао је Миленковић отварајући фестивал.

– Локална самоуправа је до сада настојала да грађанима створи услове за квалитетан и богат културни садржај, а с обзиром на то да говоримо о континуираном процесу, наш рад и убудуће ће бити усмерен ка том циљу, нагласио је градоначелник др Миленковић отварајући ,,Документ 2018″.

Све пројекције филмова биће у Дому војске у Врању од 19 сати, а улаз је бесплатан. Фестивал “Документ 2018.“  завршава се 4. децембра.

Подели: