Михајловићева и синдикат путара: Заједно радимо на побољшању положаја радника

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са представницима Самосталног синдиката путара Србије и Удружења послодаваца путне привреде Србије “Путар”, о реализацији пројеката и побољшању положаја радника у путарским фирмама. Михајловићева је, на састанку у кампу “Коридора Србије” у месту Кржинце, у близини Коридора 10, рекла да је Министарство са синдикатом претходних година већ спровело важне активности које доприносе бољем положају радника, као што су ратификација Конвенције Међународне организације рада бр. 94 и увођење “црних и белих листа”.

-Постоји простор да се уради још више, посебно на уређивању односа са подизвођачима. На томе смо радили већ кроз измене Закона о планирању и изградњи, увођењем малих лиценци, према чему сада све фирме које изводе било какве радове морају да имају одговарајуће референце”, рекла је Михајловићева. На састанку је, између осталог, било речи о иницијативи синдиката за изменама посебног колективног уговора, о програмима преквалификација за тражене профиле у грађевинарству и о заштити здравља и безбедности радника на градилиштима. Соња Вукановић, председница Самосталног синдиката путара Србије, захвалила је потпредседници Владе на доброј сарадњи са синдикатом и залагању за заштиту права радника.

-Добро је да што чешће будете на Коридору 10, јер је то важно и за раднике у путној привреди. Захваљујући вама имамо посебан колективни уговор за путну привреду и проширено дејство тог уговора”, рекла је Вукановићева.

 

 

 

 

Подели: