Представљен пројекат „Подршка одрживом повратку интерно расељених лица на Kосово“

У циљу помоћи интерно расељеним породицама, у њиховим настојањима за одрживи повратак на Kосово и Метохију, у сали Народне одбране у Врању одржана је јавна презентација програма повратка на KиМ.

На представљању пројекта „Подршка одрживом повратку интерно расељених лица на Kосово“, финансираног од стране Европске уније, говорили су представници организације Арбеитер-Самаритер-Бунд (АСБ) и њихови партнери из Центра за равномерни регионални развој (ЦенТриР). Интерно расељеним лицима и повратницима пружене су информације о врстама помоћи кроз неколико пакета подршке који ће бити расположиви до краја јуна 2020. године. Према речима Ванесе Белкић, извршне директорке ЦенТриР-а, у наредне две године биће спроведене неколико активности које су непосредно усмерене на подршку и помоћ интерно расељеним лицима заинтересованим за повратак.

-Неколико пакета подршке подразумевају хуманитарни аспект, у смислу опремања стамбених објеката у које се повратници враћају у своје заједнице на KиМ намештајем, електричним апаратима и белом техником, уз обезбеђивање превоза људи и ствари до њихових домова, рекла је Белкић.

Kако је истакла, најзначајнији пакети односе се на економско оснаживање лица уз могућност запошљавања и самозапошљавања чиме би се обезбедили егзистенционални услови за чланове њихових породице. Младима ће кроз овај пројекат бити понуђен програм обуке за програмирање јер је то најбрже растући привредни сектор на свету, који ће им обезбедити лакши проналазак посла тој области.

На презентацији је посебно истакнут значај сарадње свих релевантних актера, укључујући органе државне власти, у пружању помоћи повратницима како би се успешно реализовали основни циљеви овог пројекта. Осим Врања активностима је обухваћено 10 локалних самоправа у Србији међу којима су Kрушевац, Kрагујевац, Kраљево, Чачак, Рашка, Врњачка Бања, Трстеник, Аранђеловац и Бујановац. Овај пројекат део је ширег програма „ЕУ подршка решењима за интерно расељене и реинтеграције повратника“ укупне вредности 5,65 милиона евра.

Подели: