Промовисана књига Зорана С. Николића, “Онај пас из Врања“

У пуној сали периодике Библиотеке “Бора Станковић“ у Врању представљена је књига “Онај пас из Врања “, Зорана С. Николића. Реч је о књизи која говори о Хаџи Тодору Димитријевићу, по значају заоставштине једног од најпознатијих Врањанаца. Кроз ово дело Зоран С. Николић открива мало познате детаље из живота Хаџи Тодора Димитријевића у Чехословачкој.

-Оно што је потпуно непознато из биографије Хаџи Тодора Димитирјевића је да је један врло мрачан период за њега био од 1921. / 22. до 1930. године. Познато је да је то време провео у Прагу, али је мало познато шта је тамо радио, рекао је на промоцији аутор Зоран С. Николић.

Драма „Онај пас из Врања“ читаоцима открива и помало спектакуларни карактер Хаџи-Тодора Димитријевића, писца, новинара, фолклористе и публицисте, личности која је својом појавом протресла двадесети век.

-Нису га волели ни црква, ни политичари, али је зато надживео све своје непријатеље, рекао је Николић. Хаџија је објавио четрдесетак књига, десетак на страним језицима, био је полемичар, прзница, парничар. Један од најзаборављенијих људи у Србији, а поготово у Врању је Хаџи Тодор Димитријевић, нагласио је Николић на промоцији у врањској Библиотеци.

 

 

Подели: