Изложба „Наша историја, наше сећање“

Ове године обележава се стогодишњица завршетка Првог Светског рата и ослобођење градова (Врање, Лесковац, Ниш, Пирот, Kњажевац, Зајечар, Неготин, Kладово) од стране српских, француских и трупа других земаља удружених у Источну Армију, под Француском врховном командом.
Француска амбасада и Француски институт у Србији залажу се да се у другом семестру ове године широм Србије обележи стогодишњица братства по оружју и солидарности српских и француских војника и цивила.

Данас је неопходно да се сећамо овог периода, у коме су ударени темељи модерне историје наше две земље, пре свега да би се одала пошта свима онима који су се борили за нашу слободу, али да бисмо младим генерацијама пренели ово сећање и омогућили ставарање, заједнички, једне будућности ослобођене свих конфликата, засноване на узајамном поверењу у оквиру наше европске заједнице. Вођен том идејом Француски институт припремио је путујућу изложбу, под називом, ,,Наша историја, наше сећање – сећање на ослобођење српских градова од стране источне армије, породична сећања на солидарност српских и француских војника и цивила“.

Ова изложба садржи лична сећања и сведочења која се чувају у породицама, али и елементе који се односе на ослобођење градова у Србији, међу којима је и наш град. Народном музеју Врање је припала част да буде домаћин ове изложбе чијем ће отварању имеђу осталих присуствовати и Амбасадор Француске у Србији, Њ.Е. госодин Фредерик Мондолини. Током трајања изложбе биће приређен и караван француског филма са темом Великог рата. До сада су прилику да погледају ову изложбу имали грађани Пирота,Прокупља, Лесковца, Ниша , Kњажевца, Београда и Зајечара.

У малој сали Галерије Народног музеја за четвртак 13. децембра у 18 сати заказано је отварање, а говориће Њ.Е господин Федерик Монодолини, др Слободан Миленковић, градоначелник Врања, Саша Стаменковић, директор Народног музеја Врање, Јасмина Јањић, професор историје Гимназије „Бора Станковић“.

Подели: