Промовисана књига „Мемоари – сећања“ Архимандрита Јована Радосављевића

У препуној сали Црквене општине Врање, одржана је промоција књиге Архимандрита Јована Радосављевића „Мемоари – моја сећања“.

О архимандриту Јовану Радосављевићу говорили су Епископ врањски господин Пахомије, проф. др Сунчица Денић, са Педагошког факултета у Врању, професор Бобан Стојковић, из призренске Богословије са привременим седиштем у Нишу и монах Јеротеј, из манастира Ковиља. Ово обимно дело оца Јована које садржи сећања и доживљаје, привукло је велику пажњу врањске јавности. У књизи је описан његов живот од најраније младости, праћен многим догађајима у манастирима у којима је живео и одлазио, као што је описивао дане у школи, војсци, рату, у Богословији где је радио, на путовањима и сазнања. Указано је на његово велико монашко искуство са преко осамдесет година молитвеног и литургијског живота у манастиру, његов педагошки рад са ђацима, његов исповедачки рад, као што је указано на његово писано дело које садржи око 50 књига различите проблематике и обима. Књига Мемоари, сећања има неколико целина. Она сардржи путописе и дневнике оца Јована, поглавља о искушеничком животу поред духовика владике Николаја Велимировића, сабрата монаха Павла, потоњег Патријарха, духовно уздизање уз оца Јустина и многе значајне духовнике и монахе са којима је неговао реч Божију. На промоцији је указан свеукупни значај рада Архимандрита, неуморног и сада, који је оставио битне трагове за историју српске цркве и монаштва. Истакнут је и његов приповедачки стил, који поприма књижевне особине, те се дело вреднује као приповедна проза, путописи, приче…

Иначе, Архимандрит Јован (Радосављевић) све чешће је и све дуже у манастиру Светог Стефана, у врањској епархији, у којем под великом бригом и негом сестара и владике Пахомија обавља многе послове као духовник и писац, као хроничар наше цркве.

 

Подели: