Вредна изложба пред Врањанцима, Анастас Јовановић – уметност и нови медији

“Анастас Јовановић –  Уметност и нови медији“ , назив је изложбе која је отворена у великој сали Галерије Народног музеја у Врању. Поставка броји 150 експоната из фонда Анастаса Јовановића у Музеју града Београда. Аутор изложбе је Данијела Ванушић. Ову значајну поставку Врањанци ће моћи да разгледају до краја јануара.

-У Музеју града Београда се баштини фонд Анастаса Јовановића, који данас броји приближно 1600 предмета. Ова изложба организована је поводом великог јубилеја, обележавања два века од рођења Анастаса Јовановића, каже кустос изложбе Исидора Савић.

Анастас Јовановић се с правом може сматрати једним еквивалентом ренесансног универзалног човека. Његова интересовања била су пре свега везана за литографију, нарочито за фотографију, тако да се пред крај живота бавио и фотографијом.

Током 19. века Анастас Јовановић био је један од уметника и јавних радника Кнежевине Србије који су уз подршку политичке елите, у првом реду владарске породице Обреновић, употребом нових визуелних медија учествовали у изградњи и развоју њеног модерног имиџа. Анастас Јовановић био је веома радознао и волео је да експериментише са новим техникама, тако да се с правом сматра вишемедијским уметником обновљене Србије и уметничким хроничаром свог времена.

Подели: