Две различите полусезоне за фудбалере у Врању

У години која је на измаку, Фудбалски клуб Динамо је, најпре, забележио историјски пласман у елиту српског фудбала, да би полусезону завршио на последњем месту табеле. Сурдулички Радник је остварио скоро истоветан резултат као у прошлој години, а Клуб малог фудбала Врање имао је исти пут као фудбалери Динама. Година која је на истеку донела је Фудбалском клубу Динамо из Врања две крајности, досезање врха и пад на дно табеле. Све је почело како се само пожелети може. Динамо је од почетка прошлог шампионата у Првој лиги Србије био неприкосновени лидер на табели. Ређале су се победе па је на полусезони у Првој лиги, Динамо био први на табели са 35 бодова, три више од другопласираног Металца из Горњег Милановца. Динамо је имао 11 победа, уз два нерешена исхода и исто толико пораза. Суверено су фудбалери Динама владали прволигашким теренима и у пролећном делу шампионата па су као другопласирани тим Прве лиге, иза Пролетера из Новог Сада са 63 освојена бода ушли у Супер лигу Србије. Када се стишала еуфорија око пласмана у елиту српског фудбала, кренуло се са припремама за дебитантску сезону у Супер лиги. И није све испало како су у Динаму очекивали. Највећи недостатак је играње првенствених утакмица на стадиону у Сурдулици, где је Динамо био домаћин, па су почели да се ређају порази. Врањски клуб је јесењу сезону завршио на последњем месту табеле са само 10 освојених бодова и 3 победе, једног нерешеног резултата и чак 17 пораза. Земун на петнаестом месту освојио је 7 бодова више од Динама. Клубу из Врања предстоји турбулентно пролеће и грчевита борба за опстанак у Супер лиги.

Други суперлигаш у фудбалу из Пчињског округа, већ староседелац, Радник из Сурдулице, Имао је скоро идентичну годину као и претходну. У прошлом шампионату на полусезони, фудбалери Радника, били су десети са 25 освојених бодова из 7 победа, 4 ремија и 10 пораза. У овој полусезони пласирали су се на девето место са 28 бодова из 8 победа, 4 ремија и 9 пораза. Имају реалне шансе да се домогну плеј офа на пролеће, јер седми Пролетер и осма Војводина из Новог Сада имају идентичан број бодова као и сурдулички тим.

Слична судбина, као и Динамо, задесила је и Клуб малог фудбала Врање. На почетку године, члан Друге лиге, после завршетка јесење сезоне, лидер на табели са 22 освојена бода. Имало је Врање у том периоду 7 победа, 3 пораза и 1 нерешен резултат. Као другопласирани тим Друге лиге, иза Ивањице, а заједно са Винтер Спортом, врањски клуб се вратио у највећи ранг такмичења у малом фудбалу. Направљена је реорганизација лига па су 3 клуба остварила пласман у Прву лигу. И онда су сви очекивали да Врање одигра добру повратничку сезону, али се то није десило. Само две победе уз 8 пораза и један нерешен меч, Клуб малог фудбала је полусезону завршио у зони испадања на десетом месту са само 7 освојених бодова, колико има и једанаести Калча из Ниша. И на крају овог шампионата биће реорганизације у малом фудбалу, лиге ће се смањити на 10 екипа, па ће Врањанци морати да играју на пролеће много боље како би се надали опстанку у лиги. Све у свему, 2018. а година, за врањски фудбал може се оценити као: одлична у првом делу и врло лоша у другој половини године.

Подели: