Комедија “Станојло међу женама“ оправдала очекивања публике

“Станојло међу женама“ назив је нове представе коју је по тексту Соње Богдановић на сцену врањског театра поставио Спасоје Ж. Миловановић, а коју су Врањанци премијерно видели у среду, 26. децембра. Реч је о комедији која се судећи по реакцијама допала врањској публици. Прва реприза је већ вечерас.

Комедија “Станојло међу женама“ Соње Богдановић, духовита је прича о мушко – женским односима, али и о овдашњем менталитету кроз чију призму се осликава комплетни друштвени живот овог поднебља. У таквом окружењу развија се и судбина Станојла, који представља прототип балканског мушкарца, који иако је доминантан међу женама ипак је понизан и послушан у односу према мајци, оригиналној патријархалној матрони. Желећи неизмерно да добије мушког наследника он води двоструки живот, па му се из односа са венчаном и ванбрачном женом рађа десет кћери. Ту се прича не завршава. Станојло са младом девојком ипак добија сина, али га она лишава задовољства да дете одраста поред њега. Ову динамичну и ведру представу која, иако комедија носи трагичну ноту до краја комада, публика је пратила са посебном пажњом.

Иако је писана књижевним језиком глумци су је адаптирали и изводе је на дијалекту користећи локалне топониме, што уз комплетну радњу, сонгове и певање на сцени такође даје посебну ноту. Очекивања су да ће овај комад дуго пунити позоришну салу.

Подели: