Дан домаћег филма у градској библиотеци

“Дуго путовање у рат“ Милоша Шкундрића, назив је филма који ће бити приказан у среду, 30. јануара у 19 сати, у Сали Периодике Јавне библиотеке „Бора Станковић“ у Врању.

Пројекцију филма организује удружење ДОK Србија и Филмски центра Србије, а у оквиру програма Дан домаћег филма, који се одржава у осам градова Србије. Програм је конципиран тако да подразумева бесплатну пројекцију, а потом и разговор са аутором филма.

“Дуго путовање у рат “ је дугометражни документарни филм у коме најеминентнији светски историчари говоре о томе како и зашто је дошло до до-тада највеће катастрофе човечанства – Првог светског рата. Овај документарни трилер преко дворова и кабинета председника влада, води гледаоца кроз закулисне политичке и војне игре, истовремено анализирајући шири контекст и доносећи и мале, животне детаље ситуација, у којима се одлучивало о судбини Европе.

Филм је премијерно приказан прошле године, 2018. , и већ је почео свој фестивалски живот. Приказиван је на 65. Мартовском фестивалу у Београду, Фестивалу Златни витез у Русији, Први кадар у Републици Српској, као и на специјалним пројекцијама у Аустралији, Француској, Јапану , Норвешкој, Финској и Грчкој.

Филмски центар Србије у сарадњи са ДОK Србија наставља са реализацијом пројекта Дан домаћег филма, са циљем промоције домаћих документарних филмова који нису имали широку биоскопску дистрибуцију а заслужују да буду виђени. Након пројекције, гледаоци ће имати прилику да разговарају са члановима ауторског тима.

Подели: