Филм „Краљ Петар I“ представљен врањској публици

„Краљ Петар I Карађорђевић се повлачи са престола Србије 24. јуна 1914. због болести. Сва краљевска овлашћења преноси на млађег сина Александра. Гаврило Принцип у атентату убија аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву 28. јуна 1914. године. Оптуживши Краљевину Србију да стоји иза атентата, 23. јуна 1914. Аустроугарска монархија предаје ултиматум српској влади. Ултиматум који ниједна самостална држава не може да прихвати. То је био увод у најкрвавији рат који је икада вођен. Велики рат!“, овим речима почео је филм у режији Петра Ристовског чији је продуцент његов отац Лазар.

– Имамо велику срећу моја ауторска екипа и ја што смо имали прилику да направимо овај филм. Многи очекују да се овим филмом помире све неправде које су учињене на том уметничком плану, јер као што знате за ових сто година није снимљено 2-3 филма на ову тему. Свака друга кућа у Србији има некога ко је учествовао у том рату и остао негде на Церу, Колубари или албанским планинама. Управо зато гледаоци овај филм доживљавају веома емотивно – рекао је приликом свог обраћања врањској публици Лазар Ристовски.

Краљ Петар I је српски филм из 2018. године. Снимање филма трајало је 110 дана на Старој планини, у Ваљеву, Сомбору, Крупњу и Љубовији. Завршне сцене филма су снимљене на острву Крф 9. октобра 2018. године. Премијера овог остварења одржана је 5. децембра 2018. године у Сава центру.

Подели: