Бесповратна средства за мала и средња предузећа

Министарство привреде Владе Републике Србије расписало је у понедељак 28. јануара три јавна позива, на основу којих ће малим и средњим предузећима и предузетницима ставити на располагање 1,7 милијарди динара бесповратног новца.

Oвa бесповратна средства су обезбеђена су кроз три програма подршке – за развојне пројекте, почетнике у пословању и набавку опреме.

У оквиру програма подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2019. години, Министарство привреде је определило 500 милиона динара за бесповратна средстава, за која се предузећа могу пријавити од данас.

Програм је комбинација гранта који чини до 20 одсто инвестиције, док је преосталих 80 одсто повољан кредит Фонда за развој.

У циљу равномерног развоја свих делова земље, Министарство привреде ће предузећима из најнеразвијенијих локалних самоуправа одобравати и веће учешће бесповратних средстава – до 30 одсто укупне инвестиције.

За почетнике у пословању и фирме у почетној фази развоја, Министарство привреде је обезбедило 200 милиона динара бесповратних средстава.

Програм је такође комбинација гранта који може чинити 30 одсто инвестиције, и повољног кредита Фонда за развој за преосталих 70 одсто улагања.

И по овом програму ће се одобравати веће учешће гранта за фирме из неразвијених локалних самоуправа – до 40 одсто укупне инвестиције.

Програмом подршке малим предузећима за набавку нове опреме у 2019. години, Министарство привреде је обезбедило милијарду динара за бесповратна средства.

Данас је, у оквиру овог програма, расписан јавни позив за партнере у суфинансирању, односно банке и лизинг куће, а позив ће бити отворен до 11. фебруара.

По окончању избора партнера на програму и потписивања уговора, Министарство привреде ће расписати и јавни позив за мала и микро предузећа, предузетнике и задруге, за доделу бесповратне помоћи.

Програм је направљен тако да грант може чинити 25 одсто вредности опреме, 70 одсто трошкова финансирају партнери кредитом или лизингом, док преосталих пет одсто чини учешће самог предузећа.

Министарство привреде годинама уназад успешно спроводи програме подршке за МСПП сектор.

Уважавајући потребе привреде и њихово велико интересовање за овај вид подршке, из године у годину је конкурсна документација све једноставнија, а расположива средстава све већа.

Циљ је системска подршка том сектору, унапређење њихове конкурентности и модернизација производње, подршка за започињање и ширење бизниса, отварање нових радних места и допринос укупном привредном расту.

Све информације и документација доступни су на интернет страници Министарства привреде www.privreda.gov.rs.

Јавни позиви ће бити отворени док се расположива средства не утроше, а најкасније до 31. децембра 2019. године, наводи се у саопштењу Министарства привреде.

Извор: Влада Србије

Подели: