Подршка здравственим радницима у раду са мигрантима

У Дому здравља у Врању одржана је едукација запослених за пружање здравствених услуга избеглицама, тражиоцима азила и мигрантима. Поздрављајући све присутне управница Дома здравља Врање, др Јадранка Ајановић је нагласила значај едукације и подршке коју Здравствени центар Врање од почетка избегличке кризе и боравкa миграната-тражилаца азила на нашим просторима до данас, има како од Министарства здравља Републике Србије, тако и од Светске здравствене организације.

-Пружање културно осетљивих услуга и превенција стреса, сагоревања и секундарне трауматизације код пружалаца услуга чији су циљеви обезбеђивање знања и вештина потребних за пружање адекватних, правовремених и културолошки прилагођених услуга избеглицама, тражиоцима азила и мигрантима, као и знања и вештина потребних за заштиту физичког и менталног здравља пружалаца услуга оно је што је неопходно здравственим радницима – рекао је др Предраг Животић, координатор Светске здравствене организације обраћајући се присутнима на едукацији.

-Ова едукација  посебно је важна данас када мигранти постају интегрални део нашег система, чак и када говоримо о једној или две особе које су два или више месеци хоспитализоване или им се пружају услуге рехабилитације у болницама у Србији – истакла је докторка психологије др Маша Вукчевић Марковић.  Механизми превладавања и значај превенције јесу важни као и заштитни фактори и фактори ризика за сагоревање и секундарну трауматизацију имају посебну улогу за здравствене раднике како би им омогућили да адекватно одговоре на потребе и изазове које са собом носи актуелна ситуација у вези са избегличком кризом, сматра докторка психологије, Јоване Бјекић.

Едукација за пружање културно осетљивих услуга и превенцију стреса, сагоревања и секундарне трауматизације код пружалаца услуга је једна од активности програма подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији.  Едукацију спроводи Светска здравствена организација у сарадњи са Мрежом психосоцијалних иновација.

Подели: