Кошаркаши Мораве из Владичиног Хана и Радника из Сурдулице играју утакмице на којима немају право на кикс

У  17. колу прве Регионалне кошаркашке лиге, Морава у Владичином Хану у дуелу са Димитровградом и Радник из Сурдулице у Нишу са Јуниором, морају да победе ако желе да остану у врху табеле и да се надају пласману у Другу лигу Србије.

Овогодишње првенство у првој Регионалној лиги Исток за кошаркаше је врло интересантно из два разлога. Први је, што три тима равноправно конкуришу за прво место, које води у Другу лигу Србије и други, што чак седам клубова стрепи за опстанак у трећем рангу кошаркашког такмичења. Радник из Сурдулице и Морава из Владичиног Хана су заједно са нишким Фер Плејем, кандидати за улазак у виши ранг. Десет кола пре краја шампионата, сваки кикс било ког од ова три клуба биће елиминација из конкуренције за врх. Тренутно Радник има бод више од Фер Плеја и Мораве, али и тежи распоред до краја првенства. Сурдуличани ће морати да играју два дербија и то на свом терену са Ханчанима и у Нишу са кошаркашима Фер Плеја. Морава има победу над Радником и егал скор са Фер Плејем. Њен пласман зависиће од дуела са сурдуличким тимом а много више од дуела Фер Плеја и Радника у Нишу. Нишки тим  је на папиру у најбољој ситуацији, јер игра као домаћин са Радником, а има и 78 кошева вишка у односу на Мораву, ако до краја шампионата Морава и Фер Плеј победе све утакмице. Радник у случају тријумфа над Моравом и над нишким тимом имаће бод више и пласираће се у Другу лигу. Ове комбинације важе само у случају да ови клубови не доживе неке непланиране поразе од осталих клубова. Ако се то деси све пада у воду и крај првенства ће бити врло неизвестан. Морава у 17. колу игра на свом терену са добром екипом Димитровграда, док Радник путује у Ниш на мегдан Јуниору. Оба клуба не би требало да имају проблема око победа на овим мечевима. Фер Плеј игра у Лесковцу са Актавис Академијом и велики је фаворит у овом сусрету.

Колико је интересантна битка за прво место, толико је и велика неизвесност у борби за опстанак у лиги. Због скраћења лиге од 14 на 12 клубова, испашће четири или пет клубова. Два се већ знају, то су Прокупље и врањски Југбаскет, који су одустали од такмичења. Групу угрожених тимова чине: Сокобања, Јуниор из Ниша, Јабланица из Медвеђе, Младост Весна из Беле Паланке, Јастребац из Алексинца, Актавис Академија из Лесковца и Бор. Мећу овим клубовима треба тражити два путника у нижи ранг, а ако испадне и Ртањ из Бољевца из Друге лиге, онда ће и трећи клуб из ове групе у нижу лигу. Има још да се игра па ће и шампионат до краја бити врло неизвестан и интересантан.

 

Подели: