Март – месец борбе против малигних болести

У оквиру кампање „Март месец борбе против малигних болести“ под слоганом „Рано откривање рака спашава животе и смањује трошкове лечења“ и поводом 20. марта „Националног дана борбе против рака дојке“ Центар за превенцију са поливалентном патронажом скреће пажњу да је најефикаснији приступ контроли малигних болести примарна превенција. Посебна пажња усмерена је на скрининг који подразумева откривање болести у што ранијој такозваној асимптоматској фази уз помоћ тестова, прегледа или процедура које се лако могу применити на здраву популацију.

Начелник Центра за превенцију др Драган Пешић саветује одлазак на редовне превентивне прегледе уз помоћ којих је могуће открити болест у што ранијој фази када су изгледи за излечење далеко већи.

У Србији се годишње у просеку дијагностикује око 36 хиљада нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20 хиљада људи. Мушкарци у нашој средини највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате. Код жена малигни процес је најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце.

Подели: