Свечано у Трговишту – Осма српска ударна бригада обележава свој дан

Полагањем венаца и цвећа крај споменика погинулим борцима и Свечаном академијом Осма српска ударна бригада у Трговишту обележила je свој дан. Ова бригада дала је велики допринос ослобођењу земље и борби против фашизма.

Венце и цвеће положиле су делегације општине Трговиште, Безбедносно-информативне агенције Врање, Војске Србије, Полицијске станице Трговиште. На исти начин почаст су одале и делегације СУБНОР-а из Врања и Трговишта, општинe Старо Нагоричане и Српскe заједницe Македоније.

Након полагања венаца и цвећа пристунима су се обратили председник Трговишта Ненад Крстић и представници СУБНОР-а Милорад Станковић и Пеко Тасић.

– Наша бригада имала је дуг пут, али од тада до сада имамо слободну територију. Славимо наше претке, како би и наши наследници наставили са традицијом. Видимо да није лако да се сачува мир и зато верујемо председнику Србије Александру Вучићу – рекао је, између осталог, председник Трговишта Ненад Крстић обраћајући се присутнима.

Након одавања поште палим борцима са овог подручја у Другом светском рату, у свечаној сали Дома културе одржана је и Свечана академија која је почела извођењем државне химне хора ученика ОШ „Бранко Радичевић“ из Трговишта.

– Обележавамо један од најзначајнијих догађаја из наше историје. А зашто је бригада формирана баш у Трговишту? Зато што овај народ не трпи туђу власт и окупатора. Бригада је обезбедила место на страницама историје – чуло се на Свечаној академији.

Пројекцијом филма „Пут Осме српске ударне бригаде“ свечаност у Трговишту је завршена.

Фото: Врањска плус

Подели: